top of page

HISTÒRIA DEL PERSONATGE

Francesc Macià i Ambert va néixer a Roda de Ter el dia 28 de maig de l'any 1658. Fou l'hereu d'una família de vuit germans que tingué el matrimoni format per Onofre Macià i Escolàstica Ambert.

Molt jove encara es casà amb Mariana Bac el 21 d'agost de l'any 1672 i passà a viure al mas Bac. La seva esposa Mariana morí l'any 1699, sense veure mes tard la tràgica mort del que fou el seu marit, el matrimoni tingueren set fills, tres noies i quatre nois.

L'any 1684 s'enrolà com a voluntari de les lleves que es feren per deturar els exèrcits que havien envaït part de Catalunya en la guerra entre Espanya i França pel domini dels països baixos. On arribà a capità de fusellers.

Quan esclatà la guerra contra Felip V milità sempre heroicament amb els partidaris austriacistes dins la facció coneguda amb el nom dels vigatans, per ser osonencs els seus principals components.  

Aquest personatge que l'any 1704 entrà en conjura contra Felip V i el va combatre fins l'any 1713, en que fou pres per traïció i el dia 2 de novembre d'aquest any sense judici fou penjat a les forques de les davallades de Vic, prop de l'indret una làpida recorda el fet. Actualment hi ha una placa commemorativa recuperada en el seu lloc, que fou treta l’any 1939.

Acabada la guerra, els béns van ser confiscats per les tropes borbòniques.

bottom of page